En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!
Dessutom blir kakan väldigt vacker med den intensiva gula färgen från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu finare. Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.
Extra lyxig saffranskaka
Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!
175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Baka saffranskaka så här:
Variationstips:
Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan.
Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.
Hållbarhet och förvaring:
Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
Funderar på att testa att göra den med glutenfritt mjölmix. Vad tror du om det?
✏️Skrivet av Jeanette Andersson
Mitt favvorecept på saffranskaka. Mjuk, god och saftig. Tack!
✏️Skrivet av Nina Nordqvist
Lät den gå 10 min till och då blev den ok. Jag reagerade mer än nödvändigt få jag var så sjukt fikis:)
⭐
webmaster
💬Svar till
Nina Nordqvist
✏️Skrivet av Susanne
Tänk på att bakning är kemi och olika parametrar påverkar tiden i ugnen. Först så bör du kontrollera att du har ugnen inställd på rätt temperatur och över- och undervärme. Sedan så påverkas tiden i ugnen mycket av hur stor form man har. En mindre form gör att höjden på smeten blir högre i formen och då behövs längre gräddningstid.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl