Béchamelsås

En god, klassisk vit grundsås som är god som den är men béchamelsås är även en bra bas och grundsås för smaksättning.
béchamelsås i kastrull med visp
Béchamelsås är en vit grundsås.
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla
Timglas Tid: 5 minuter
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (132 g): 488 kalorier, 8 g kolhydrater, 50 g fett, 3 g protein, 0 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjölet och 0,75 dl av grädden i en såskastrull. Vispa till en jämn smet med en handvisp. Vispa ner resten av grädden.

    bechamelsås steg 1: mjöl och grädde
    Mjöl och grädde.
    bechamelsås steg 1: mjöl och grädde vispat
    Mjöl och grädde vispat.
    bechamelsås steg 1: resten av grädden nedvispad
    Resten av grädden nedvispad.
  2. Låt såsen koka upp under vispning på medelhög värme. Vispa i botten hela tiden. När såsen tjocknar så sänk värmen till låg.

    bechamelsås steg 2: såsen har tjocknat
    Såsen har tjocknat.
  3. Låt koka på svag värme i ca 1-2 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt och vitpeppar samt eventuell annan smaksättning. Smaka av.

    Såsen blir god som den är men den är också en väldigt bra grund för mer smaksättning. Exempel på goda smaksättningar är muskotnöt, persilja, vitlök, pepparrot, olika fonder, bacontärningar, kassler i tärningar m.m.

    Tips: Om din smaksättning är innehåller salt t.ex. fonder, kasslertärningar och bacon så kan man minska eller utesluta saltet i såsen. Även vitpeppar kan minskas eller uteslutas beroende på annan smaksättning.

    bechamelsås steg 3: salt och vitpeppar tillsatt
    Salt och vitpeppar tillsatt.

byt ut Variationstips:

Tärnad kassler eller bacon blir en jättegod skinksås till pasta.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Recept och foto: Susanne Jarl

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Klaus Danier: det står ju 5 dl grädde, inte 0,5 dl. Alltså tar du 0,75 dl av de totala 5 dl. /mvh
✏️ Skrivet av Klaus Danier
"Ingredienser : 0,5dl grädde/mjölk.....
Gör så här : Mät upp mjölet och 0,75 dl av grädden... (!?!?)

Ursäkta mig : Hur mycket är 0,75 dl av 0,5 dl ?

Min gissning är : 3/4-del av , eller 0,75 del av ! Eller ?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest