⭐ webmaster
Äppelmazariner
Lyxiga och goda mazariner med äpple.
Tid: 50 min varav 25 min i ugnen
10 st
Ingredienser:
Mördeg:
- 1,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- eller margarin
- 1 msk strösocker
- 1 tsk vatten
Fyllning:
- 100 g sötmandel
- 1 dl strösocker
- 2 krm bakpulver
- 50 g smör
- 1 st syrligt äpple
- 1 tsk kanel
- 1 st ägg
- ca 25 g mandelspån
Garnering:
Vegetariskt
Utrustning:
- 10 st aluminiumformar
- ev. matberedare
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Till det här receptet är det väldigt smidigt att använda en matberedare.
Hacka ihop vetemjöl, matfett, socker och vatten till en jämn smet. Tryck ut degen i aluminiumformarna så att formarna blir klädda med degen.
Gör fyllningen. I matberedare: Ös i alla ingredienser utom ägget och hacka ihop allt till en jämn smet. Häll i ägget och kör till en jämn smet.
Utan matberedare: Mal eller hacka mandeln fint. Hacka äpplet i småbitar. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Fördela fyllningen i formarna och strö över flagad mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.
Låt svalna. Pudra över florsocker vid servering.
Hållbarhet och förvaring:
Går bra att frysa utan garnering.
⭐ webmaster
💬
Svar till
Daniel
✏️ Skrivet av
Jag är inte så bra på att kavla mördeg men om man är det så kan man försöka kavla degen så tunn som möjligt och sedan klä formarna med det, man får förstås pussla lite. Jag brukar istället trycka ut degen med fingrarna. Degen ska räcka till vanliga mazarinformar.
✏️ Skrivet av
Jag misslyckades lite med den här, men jag tror att det delvis kan berott på att formarna var för stora. Mördegen räckte inte till för att täcka dem alls. Finns det några tips för hur man klär formarna på ett enkelt sätt, ska man kavla ut mördegen och skära ut dem i nån speciell form och klämma dit?
⭐ webmaster
✏️ Skrivet av
Svar till lilian: Ja du skulle kunna byta ut mandeln och sockret i fyllningen mot kokosmassa (som brukar finnas i affären i närheten av mandelmassa) och så hoppar du över mandelspånen. Då får du kokosäppelmazariner istället.
✏️ Skrivet av
är allergisk mot mandel, kan man bara ta bort mandeln och mandelnspån eller ska man tillsätta någoting istället??
⭐ webmaster
✏️ Skrivet av
Svar till Ulrika: I fyllningen kan du byta ut mandel och socker mot mandelmassa. Det blir då ca 185 g mandelmassa (du kan ta 200 g).