⭐ webmaster
Fransk äppelkaka
Ingredienser:
- 750 g goda äpplen
- 1 dl sötmandel
- 100 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 2 st ägg
Serveringsförslag:
- ev. 3 dl vispgrädde
Utrustning:
- pajform
- ev. matberedare
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Ta fram smöret till äppelkakan så hinner det bli mjukt tills det ska användas senare.
Smörj en ugnsform med smör. Tips: Använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt.
Tvätta äpplena, skalet får gärna vara kvar.
-
Med matberedare:
Skär bort fruktköttet från äpplena så att du kan slänga kärnhusen. Hur bitarna ser ut spelar ingen roll. Alternativt använd ett verktyg för att ta bort kärnhusen.
Använd matberedare med skivbladet och skiva äppelbitarna.
Utan matberedare:
Riv eller skiva äpplena på rivjärn.
-
Lägg över äppelbitarna i formen.
-
Med matberedare:
Sätt på kniven i matberedaren. Häll på mandeln och hacka den fint.
Tillsätt rumstempererat smör, socker och äggen.
Kör med matberedaren till en jämn fin lite fluffig smet.
Utan matberedare:
Hacka mandeln fint.
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt (använd helst elvisp). Blanda ner mandeln.
- 1 dl sötmandel
- 100 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 2 st ägg
-
Klicka ut smeten över äpplena och bred ut den till ett jämnt lager.
-
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till fin gyllenbrun färg.
-
Låt den färdiggräddade äppelkakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde.
- ev. 3 dl vispgrädde
Serveringstips:
Tips & tricks:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt |
⭐ webmaster
⭐ webmaster