Rabarberkaka

Den här rabarberkakan är en underbart god, mjuk och saftig sockerkaka med rabarber i. Rabarberkakan är god som den är men passar även bra att servera med en klick vispad grädde eller vaniljsås till.
Rabarberkaka
Rabarberkaka pudrad med florsocker.
Timglas Tid: 55 min varav 40 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 10-12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (83 g): 214 kalorier, 32 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Rabarber:

Sockerkakssmet:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter med över- och undervärme

Baka rabarberkaka så här:

  1. Mät upp smöret i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så det mjuknar.

  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt få ut smöret, låt även smöret ligga framme en stund så det blir mjukt så går det snabbt och lätt.)

  3. Skala och skär rabarber i skivor ca 0,5-1 cm breda.

  4. Blanda kardemumma och strösocker. Lägg i rabarberskivorna och rör om så att det sugs upp av rabarbern.

  5. Tillsätt strösocker till smöret och arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  6. Tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

  7. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda snabbt ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

    (Tänk på att inte blanda eller köra längre tid med elvispen än att det är blandat.)

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  8. Häll i rabarberbitarna och blanda till en jämn smet (använd ej elvisp).

  9. Häll smeten i formen och bred ut den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

  11. Låt svalna. Servera som den är eller gärna med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Byt ut kardemumma mot kanel.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka kakor | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anna
Du har så fina och tydliga recept. Tack! Nu undrar jag om du har provat att frysa denna kaka? Blir den blöt eller bra?
✏️ Skrivet av Ziba lankarani
Tack för goda och enkla recepten.
✏️ Skrivet av Richard
Hej! Väldigt bra recept. Jag använde dock sötningsmedel (Hermesetas) istället för strösocker då jag har diabetes. Jag använde samma mått (2 tsk, 2 dl). Det blev gott ändå, precis lagom sött för min smak. Jag använde också fryst rabarber. Jag upptäckte (i efterhand) att man måste börja en bra stund tidigare med förberedelsen av rabarbern, så att man får bort så mycket som möjligt av vattnet. Det är också lättare att skära och skala rabarbern när den fortfarande är något frusen, väntar man tills den har tinat upp blir det svårt att dela och skala eftersom den är så pass mjuk och genomblöt.
💬 Svar till Josefin ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra med fryst rabarber! Häll bort vätska bara så det inte blir för blött, ibland blir det ju mycket is när det legat i frysen ett tag och då kan det bli lite för mycket. Skriv gärna och berätta hur det blev när du gjort kakan! :)
✏️ Skrivet av Josefin
Hej! kan jag använda rabarber som jag fryst in sedan förra sommaren? alltså tina upp dem och lägga i kakan enligt receptet?

Visa alla kommentarer