Pannacotta med äppeltopping

Mycket god pannacotta, len och fin med smak av vanilj som toppas med äppelkompott smaksatt med kanel! Den lena vaniljgrädden passar perfekt ihop med den sötsyrliga äppelkompotten.
pannacotta med äpple
Mycket god pannacotta med topping av äpplen och kanel.
Timglas Tid: 25 minuters effektivt jobb och minst 2 timmar i kylen
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Äppeltopping:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

  2. Snitta upp vaniljstången och gröp ur de svarta små fröna med en tesked.

  3. Häll upp grädde och strösocker i en kastrull. Lägg i både vaniljstången och de urgröpta svarta fröna. Tillsätt citronarom eller rivet skal av citron.

  4. Låt koka upp och puttra några minuter.

  5. Ta av kastrullen från plattan (det är superviktigt!) och vispa sedan ner gelatinbladen som du först kramar ur vattnet ur. Gelatinbladen smälter av den varma grädden, vispa tills allt smält och det blivit en jämn blandning. Ta bort vaniljstången.

  6. Häll upp i portionsskålar. Låt gärna svalna lite först i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp. Täck gärna över med något. (Är det kallt utomhus kan man ställa ut dem direkt, övertäckta.)

  7. Mät upp vatten och socker i en kastrull och lägg i kanelstång.

  8. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i hälften av äppelbitarna och låt koka till äppelmos ca 10-15 min. (Om det skulle bli torrt kan man tillsätta lite mer vatten.)

    Skär under tiden andra hälften av äppelbitarna i ännu mindre bitar, ca 1 cm tärningar.

  9. Tillsätt äppeltärningarna till äppelmoset. Låt koka ca 5 min.

    Lägg äppeltoppingen ovanpå pannacottan.

    Servera direkt eller ställ in i kylskåp fram till servering. Pudra gärna över lite kanel vid serveringen.

glödlampa Tips & tricks:

Använd svenska syrliga äpplen. Passa på under hösten när det är äppelsäsong.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda och förvara i kylskåp 1-2 dygn före servering. Täck gärna med plastfolie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, gärna täckt med plastfolie.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
💬 Svar till Jocke ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Jocke
Du kan röra om när det stelnat lite, efter ca 0,5-1 timme antar jag. Då är massan så pass tjock att vaniljen inte sjunker.
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir så, inget konstigt! Smaken är ändå utspridd så det gör inget.
✏️ Skrivet av Magnus
Vad skall jag göra, när jag gör pannacotta så samlas alltid all vanilj i botten av minna små skålar, vad skall jag göra .....???

Visa alla kommentarer