Kalljästa baguetter med dinkelmjöl

Mycket goda kalljästa baguetter som får jäsa i kylen 8-24 timmar. Baguetterna får en fantastisk fin smak från dinkelmjölet och frön och tack vare kalljäsning och att degen arbetas i maskin och därefter inte knådas blir det riktigt luftiga och så där perfekt lagom sega. De passar perfekt att servera till en god middag.
kalljästa dinkelbaguetter
Kalljästa dinkelbaguetter, mycket goda att servera till en måltid.
Timglas Tid: 1 timmes jobb + minst 9 timmars jäsning
Portioner 12 st
Näringsvärde Näringsvärde per baguette (207 g): 459 kalorier, 72 g kolhydrater, 11 g fett, 16 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke till din köksmaskin.

  2. Häll på lite av vattnet och lös upp jästen.

  3. Häll på resten av vattnet, salt, honung, olja och solrosfrön (eller sesamfrön) samt dinkelmjölet.

  4. Sätt igång köksmaskinen och tillsätt vetemjölet efter hand.

    Låt maskinen sedan arbeta degen mycket väl, gärna ca 20 minuter.

  5. Strö lite mjöl över degen. Sätt på plastfolie eller plastlock som passar till din köksmaskin och ställ den i kylen, gärna över natten. Den ska jäsa minst 8 timmar och max 24 timmar.

  6. Ta ut degen ur kylskåpet. Den ska nu ha jäst och blivit mellan 2-3 gånger så stor.

    (Det jäser rejält så se till att ha gott om plats ovanför i kylskåpet, för mig lyfte degen glasskivan ovanför.)

  7. Ta upp degen ur degbunken på ett bakbord. Degen ska inte knådas. Mjöla och var lätt på handen under hela utbakningen.

    Dela degen i 4 delar.

  8. Platta ut (ej knåda) varje del till en tjock rektangel. Dela rektangeln i 6 strimlor. Rulla ev. ut strimlorna en aning så de blir ca 40 cm långa.

  9. Tvinna strimlorna två och två om varandra till fina baguetter som är lika långa som plåten. Lägg dem på baguetteplåtar eller vanliga plåtar.

    (Tvinnandet gör att baguetterna håller den runda formen bättre och blir finare. Använder du baguetteplåtar kan man skippa tvinnandet om man vill och bara dela degplattan i 3 delar eftersom baguetteplåten hjälper till att forma baguetterna runda. Dock blir de lite finare om man tvinnar dem.)

  10. Låt jäsa ca 45 minuter under bakhandduk.

  11. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 15-17 minuter till gyllene färg.

    Låt svalna på galler under bakduk.

    Avnjut baguetterna ljumna eller avsvalnade.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bröden är godast färska, så frys gärna in de bröd du inte äter upp inom ett dygn. Håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Bröd |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anastasiia
hur mycket gramm måste man ta mjöl? för min deg blev för lös, tack
✏️ Skrivet av Christel
Hej,
Jag undrar bara hur länge man ska köra degen i maskinen om man göra halva satsen? Halva tiden eller hela 20 minuter?
Går det lika bra med brödsirap som honung?

Bästa hälsningar
Christel
✏️ Skrivet av Tom P
Undrar: Kan man göra bullar av denna deg eller måste man göra baguetter?
Och i så fall blir det någon annan gräddning?
✏️ Skrivet av Annika
Dinkelbaguetter är gott! Jag bakade det idag men en enklare version där degen jäser två timmar, med 6 dl kallt vatten 6 dl dinkelmjöl o ca 6-7 dl vetemjöl.
💬 Svar till Cicci ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
Jo jag tror de passar utmärkt som vitlöksbaguetter, de är inte alls särskilt grova! Skriv gärna om du provar och hur mycket vitlök du tog!

Visa alla kommentarer