Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Ingredienser:
- ca 1 kg fläskfilé
- eller ca 1 kg fläskytterfilé
- ca 900 g broccoli (fryst eller färsk)
- eller ca 900 g wokgrönsaker
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 2 st paprikor (röd eller gul)
Sås:
- ca 400 g champinjoner
- 150 g soltorkade tomater (avrunnen vikt)
- 0,75 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 0,75 dl hackad gräslök
- 4 dl crème fraiche
- 3 tsk paprikapulver
- 1,5 tsk chilipulver
- 3 msk kalvfond
- 1 tsk salt
- 0,75 tsk grovmalen svartpeppar
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.
Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.
- ca 900 g broccoli (fryst eller färsk)
- eller ca 900 g wokgrönsaker
- ca 900 g broccoli (fryst eller färsk)
-
Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.
- ca 1 kg fläskfilé
- eller ca 1 kg fläskytterfilé
- ca 1 kg fläskfilé
-
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.
-
Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.
(Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)
- salt
- grovmalen svartpeppar
-
Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.
Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.
- ca 400 g champinjoner
- 150 g soltorkade tomater (avrunnen vikt)
-
Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.
-
Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.
Låt koka på svag värme ca 2 minuter.
-
Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.
- 0,75 dl hackad gräslök
- 4 dl crème fraiche
- 3 tsk paprikapulver
- 1,5 tsk chilipulver
- 3 msk kalvfond
- 1 tsk salt
- 0,75 tsk grovmalen svartpeppar
-
Häll såsen över fläskfilén.
-
Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.
- 2 st paprikor (röd eller gul)
-
Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.
Serveringstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Fläskkött | Huvudrätter | Nyår |
⭐ webmaster
⭐ webmaster