Chokladcigarrer
Ingredienser:
- 175 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 dl (ca 125 g) hasselnötkärnor
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 2 msk mjölk eller grädde
Garnering:
- 100 g mörk choklad
Utrustning:
- ev. elvisp
- ev.
matberedare
eller mixer
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
Baka chokladcigarrer så här:
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund tills smöret blivit mjukt. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
- 175 g smör
- 1 dl strösocker
-
Hacka, mixa eller mal nötterna fint. Använd gärna en matberedare eller mixer.
- 2 dl (ca 125 g) hasselnötkärnor
-
Tillsätt nötterna, vetemjölet och mjölken till smör- och sockersmeten. Rör ihop till en jämn kakdeg (fortsätt gärna använda elvisp med vispar).
(Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp i litermått. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Tar man för mycket mjöl blir kakdegen svår att få ihop. Om kakdegen inte går ihop kan man tillsätta mer smör och/eller mjölk.)
-
Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder. Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. (Om man vill kan man först rulla varje bit ett varv på bakbordet eller plåten så de får en jämnare form.)
-
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg.
Låt kakorna svalna helt.
-
Smält chokladen i vattenbad eller mikron, smält helst i en skål med liten diameter.
(När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mera, rör lite då och då så smälter resten av befintlig värme. Om du värmer på i mikro så måste du vara extra försiktig så du inte kör på för hög effekt för länge, gör du det kan chokladen bli kornig.)
- 100 g mörk choklad
-
Doppa ena änden av kakorna i choklad. Skrapa gärna bort överflödig choklad på undersidan.
Lägg chokladcigarrerna på bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp.
Lägg kakorna i en burk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Går bra att frysa.
Hållbarhet och förvaring:
| Småkakor |
Superfin sida, stort tack för ditt fina jobb med alla goda recept med bilder o utförlig beskrivning!!
Mvh Sofie
⭐ webmaster
⭐ webmaster