Bananpannkakor

Att tillaga bananpannkakor är till och med enklare än vanliga pannkakor. Smeten är klar på nolltid och det är även lätt att vända dem utan att de går sönder om man inte gör dem alltför stora. Mycket gott och enkelt recept som passar både till lunch och mellanmål och som extra bonus är de både naturligt glutenfria och laktosfria.
bananpannkakor
En bananpannkaka serverad med hallon.
Timglas Tid: 20 min
Portioner 2 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (441 g): 457 kalorier, 49 g kolhydrater, 21 g fett, 17 g protein, 9 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Tillbehör:

  • ca 250 g hallon eller andra bär
laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skala bananerna och lägg i en bunke. Mosa bananerna med en gaffel.

    (Tag det mindre antalet bananer, 2 st för en sats smet om de är stora.)

    tre små skalade bananer
    Tre små skalade bananer.
    mosad banan i bunke
    Mosad banan i bunke.
  2. Tillsätt äggen. Rör/vispa till en jämn smet med gaffeln.

    mosad banan och ägg
    Mosad banan och ägg.
    mosad banan och ägg blandat
    Mosad banan och ägg blandat.
  3. Tillsätt vaniljsocker (eller vaniljpulver) och salt. Rör så det blir blandat med gaffeln. Nu är smeten klar.

    (Välj den mindre mängden salt om du kommer steka i en klick normalsaltat smör och välj den större mängden salt om du kommer att steka i osaltat smör eller om du använder väldigt lite smör när du steker.)

    vaniljsocker och salt tillsätts
    Vaniljsocker och salt tillsätts.
    bananpannkakssmet
    Bananpannkakssmet.
  4. Hetta upp en stekpanna på medelvärme med en klick smör. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    • ca 15 g smör att steka i
    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  5. Häll på bananpannkakssmet så det täcker ungefär halva stekpannan.

    Vinkla stekpannan lite så att smeten rinner ut och blir jämntjock utan att för den skull bli alltför tunn.

    (Gör man bananpannkakorna alltför stora och tunna går de lättare sönder när man vänder, gräddningstiden blir också kortare om de är tunnare, man får prova sig fram.)

    bananpannkakssmet i stekpanna
    Bananpannkakssmet i stekpanna.
  6. Stek ca 1-2 minuter på medelvärme och vänd sedan och stek ca 30 sek - 1 minut på andra sidan (precis som man steker vanliga pannkakor). Första bananpannkakan tar oftast längre tid.

    (Exakt vilken effekt på spisen och hur lång tid det tar får man prova sig fram. Lyft med en stekspade och kolla hur det ser ut under. Man kan även se att pannkakssmeten stelnar ovanpå och i kanten att den börjar få gyllene färg, då brukar de vara klara att vända. Om bananpannkakan blir bränd innan den är genomstekt så sänk effekten. Jag steker på 5 av 9.)

    dags att vända
    Dags att vända.
    bananpannkaka steks i stekpanna
    Stek på andra sidan.
  7. Servera bananpannkakorna med hallon eller andra bär.

    • ca 250 g hallon eller andra bär
    bananpannkaka serverad med hallon
    Bananpannkaka serverad med hallon.

servera Serveringstips:

Servera gärna med t.ex. blåbär, hallon, mandelflarn, jordnötssmör, sylt, kvarg, vispad grädde, glass, keso.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven bananpannkaka kan försvaras i kylen där de håller sig minst 5 dygn. De kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Lunch | Mellanmål |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lexus
Pannkakorna va så ***** goda
✏️ Skrivet av Jossan
Dom går ju sönder hur man än gör.. tråkigt
💬 Svar till Madeleine ✏️ Skrivet av Susanne
Ja man kan frysa bananpannkakor. Jag ska skriva in det i receptet! Tack för en bra fråga!
✏️ Skrivet av Madeleine
Kan man frysa banan pannkakorna?
💬 Svar till sarmed ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du! ❤