Jordgubbskaka

Mycket god mjuk och saftig kaka med jordgubbar. Smaken av citron tillsammans med jordgubbarna blir riktigt gott i denna goda jordgubbskaka.
jordgubbskaka
Mjuk och saftig jordgubbskaka serverad.
Timglas Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Portioner ca 8-10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (93 g): 230 kalorier, 28 g kolhydrater, 12 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    Ta fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.

  2. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.

  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.

  6. Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.

  8. Låt svalna under bakhandduk. Servera!

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde, eller glass och färska jordgubbar så blir det en fin dessert eller lyxigt fika.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Jordgubbskakan håller sig några dagar i rumstemperatur, en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av judit
Jordgubbskakan ser väldigt god ut. Jag förmodar att det
går utmärkt att använda frysta jordgubbar. Behöver
jordgubbarna tinas i förväg? Eller kan man ha i de
frysta jordgubbarna direkt? Jag tror att de behöver tinas,
men du får ge mig svaret på denna fråga.

Tack på förhand.
✏️ Skrivet av Gunilla Bäckström
I morgon gäster på lunch och då bjuder jag på jordgubbskakan.
Det blir första gången jag gör den men den kan bara vara god!
✏️ Skrivet av Lina
Kakan blev jättegod och väldigt uppskattad av alla jag bjudit den på.
✏️ Skrivet av Ester
kakan var jätte god och bra
💬 Svar till Laurel ✏️ Skrivet av Susanne
Hej! Trevligt att du tyckte om jordgubbskakan! 😊👍

Visa alla kommentarer